Történetünk röviden

Az M Mérnöki Irodát három statikus mérnök alapította 1991-ben. A kezdeti nehezebb éveket leküzdve, folyamatosan fejlődtünk és 2009 óta saját irodaépületben dolgozunk Pécs történelmi belvárosában. Munkatársaink száma jelenleg meghaladja a 20 főt. Ez a létszám az évek során fokozatosan alakult ki, kis mértékben cserélődött, így legtöbb munkatársunknak jelenleg is ez az első munkahelye. Személyi állományunk stabilitása biztosítja a munkavégzésünkhöz elengedhetetlen összhangot.

iroda 1 iroda 2 iroda 3 pince iroda 4

Munkáink

Az eddig felhalmozott tapasztalat és tudás nem csak Magyarországon tesz minket versenyképessé, hanem világszerte. Referencia munkáinkat áttekintve látható, hogy irodánk, bár elsősorban ipari létesítmények, gyárak, gyártócsarnokok teljeskörű tervezésével foglalkozik, mégis sokoldalú. Csapatunk virtuális kezei alól éppúgy kerültek ki sportcsarnokok tervei, mint termálfürdők, hotelek, lakóparkok, illetve oktatási és egészségügyi intézmények tervrajzai. Mérnöki tevékenységi körünk része emellett a tartószerkezeti és építészeti tervezés, műszaki ellenőrzés, tanácsadás és statikai szakértés.


Kaposvár Aréna

Harkányi Gyógyfürdő

Cézár-ház lakónegyed

Hotel Residence Siófok

BMF új épületei

Siófoki kórház

Megvalósult munkáink közül kiemelkednek a nagyobb léptékű ipari beruházások. Itthon a Királyegyházi, Beremendi és Váci cementgyár, Bükkösdön és Komlón bányászati építmények, Szombathelyen és Mohácson faipari üzemek, Kunszálláson pedig malomipari épületek.Napjainkban már nemzetközileg is kiemelkedő beruházások tervezésében veszünk részt. Pakisztánban és Algériában cementgyárak, Lengyelországban faipari üzem tervezési feladatait végeztük el. Luxemburgba, Vietnámba és Franciaországba faipari beruházások technológiai acélszerkezeteinek részlettervezésével foglalkoztunk. Mindezek mellett világszerte autótulajdonosok tízezrei használják az irodánk által tervezett összeszerelő-sorokon készített Volkswageneket és Opeleket.

Legismertebb és egyben legnagyobb referencia munkánk a 2017-ben ingatlanfejlesztési “Oscar-díjat” nyert Királyegyházi Cementgyár.

„A zsűrit lenyűgözte a rendkívül egyedi építészeti tervezés. A teljes épületegyüttes kompakt méretű, amely így csak minimális művelhető területet foglal el, szem előtt tartva mezőgazdasági tevékenység fenntarthatóságát. Európa legmodernebb cementgyára nemcsak esztétikája, hanem környezetbarát működése miatt is kivételes projekt."

Romanenko Alexander

FIABCI Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Bizottság elnöke
A Lafarge királyegyházi cementgyára

Tervezés

A visszajelzések alapján, partnereink szeretnek velünk dolgozni, mert az irodán belül működő csapatmunkából eredően más cégekkel is könnyen dolgozunk együtt. Munkatársaink problémamegoldó hozzáállását mutatja, hogy a munkáink során mindannyian törekszünk az építő jellegű megoldások kiválasztására.

A szerkezettervezés során először megismerjük az építmények üzemelési körülményeit és figyelembe vesszük a szerkezetre ható hatásokat. Ez után kiválasztjuk a megfelelő statikai modellt, kiértékeljük  az analízis eredményeit, és optimalizáljuk a szerkezetet a kellő biztonság figyelembevételével. A végeselemes programok az analízis és optimalizálás folyamatában egyaránt segítséget nyújtanak. A gazdaságos tervezéshez a helyes mérnöki szemlélet és az évtizedes tapasztalatunk nyújtja a legjobb alapot és garanciát.

A tervezési folyamat következő lépéseként az épületek valós háromdimenziós modelljeinek megalkotásával minimalizáljuk a kivitelezés és üzemelés során felmerülő problémákat, így kapva egyszerű és könnyen fenntartható szerkezetet.

Munkáinkhoz a legkorszerűbb végeselem, BIM és interaktív látványtervező szoftvereket használjuk. Előbbiek segítségével tervezzük meg és optimalizáljuk az építmények tartószerkezetét, míg utóbbiak segítségével készítjük el a szerkezetek építész és tartószerkezeti 3D-BIM modelljeit, majd a terveit. Az interaktív látványtervező program segítségével, megrendelőink számára realisztikus virtuális sétát tudunk biztosítani a leendő létesítményekben.

A BIM megfelelő használatával sokkal hatékonyabbá és gyorsabbá tudjuk tenni a saját, illetve közreműködő tervezők, kivitelezők munkáját. A programok segítségével nem csak vonalasan rajzolunk, vagy 3D-ben modellezünk és ütközésvizsgálatot végzünk, hanem úgynevezett 3D-BIM modellezést hajtunk végre, amely során egy megfelelően elkészített háromdimenziós modell esetén a szerkezetek anyagmennyiségeit percek alatt, maximum 1-2% eltéréssel ki tudjuk gyűjteni.