Magyar Ingatlanszövetség különdíja

  • Év
  • 2016
XVIII. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat - Magyar Ingatlanszövetség különdíja

Tervezett létesítmény: Királyegyházi Cementgyár

Kelt: Budapest, 2016. november 25.

A díjat a Lafarge Cement Magyarország Kft. Királyegyházi Cementgyára nyerte el.

A díj alapítója: FIABCI Magyar Tagozata
A díj alapításának éve: 1997
A pályázat lebonyolítója: Magyar Ingatlanszövetség

A pályázat támogatói
FIABCI - Nemzetközi Ingatlanszövetség
Magyar Ingatlan Szövetség
Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége
Lakásvásár Média Csoport
Magyar Építész Kamara
Budapesti Építész Kamara
Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara
Magyar Urbanisztikai Társaság
Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége
Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete

Röviden a díjról
A FIABCI Magyar Tagozata 1997-ben rendezte meg először a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot azzal a céllal, hogy elismerje a magyarországi ingatlanfejlesztők kiváló teljesítményét, megismertesse a hazai szakmai és a szélesebb közönséggel a fejlesztők által létrehozott épületeket, és nem utolsósorban elősegítse a FIABCI World Prix d`Excellence nemzetközi ingatlanfejlesztési pályázaton való magyar részvételt. Ez utóbbi cél sikeres megvalósítása érdekében a Magyar Ingatlanfejlesztési Pályázat kiírása és lebonyolítása igazodik a nemzetközi pályázat kritériumaihoz és menetrendjéhez.

A pályázat feltételei
A hazai pályázaton a nemzetközi verseny feltételeinek megfelelően minden olyan épület, épületegyüttes, közterületi és infrastruktúra fejlesztés részt vehet, amelynek az átadása, vagy használatbavételi engedélye 2016. december 31-e előtt volt, és az azt megelőző 5-6 évben valósult meg. Több ütemben megépülő fejlesztések esetében a 2016. december 31-i dátum az első ütemre vonatkozik függetlenül attól, hogy a további ütemek építése még nem fejeződött be.

A bírálat fő szempontjai
A pályázatok elbírálásának főbb szempontjai az építészeti értékek mellett a projekt megvalósításának műszaki megoldása, a kivitelezés minősége, a beruházás gazdaságossága és eredményessége, a környezettudatosság, valamint az, hogy az adott létesítmény hogyan járul hozzá a környezetében lakók életkörülményeinek javításához.

Értékelés
A környezetvédelmi szempontból is példaértékű gyár megépítése Európa egyik legkorszerűbb cementgyártási központját képezi. A gyár egy rendkívül zöld, környezetbarát, modern technológiát felvonultató ipari létesítmény, amely a környező mezőgazdasági területekből a lehető legkisebb részt foglalt el. Az alapanyagok nagy része környezetbarát módon vasúti szállítással kerül a gyárba. A létesítmény megjelenése túlmutat a Magyarországon szokványos cementgyáron, hangsúlyozza a minőség és az innováció mellett a technológia és az épületek külseje közötti magas színvonalú egyensúlyt. Az impozáns, futurisztikus, érdekes formai és esztétikai megoldások ugyanakkor egységes megjelenést képviselnek. A technológiai épületek tömegformálása a funkciónak legjobban megfelelő műszaki, gyártási, termékminőségi racionalitást biztosítja. Az egész beruházásra jellemző a megszokottnál igényesebb anyagok és szerkezeti megoldások használata. Kiemelkedik az előcsarnok és a központi irányítóterem nagyvonalú, lenyűgöző, ugyanakkor funkcionális és ergonomikus belsőépítészeti kialakítása, amely egyben a gyár jelképe is.