Építőipari Nívódíj

  • Év
  • 2012
Építőipari Nívódíj - Ipari és energetikai létesítmény kategória

Tervezett létesítmény: Királyegyházi Cementgyár

Kelt: Budapest, 2012. december 13.

A díjat a sikeres együttműködés eredményeként kaptuk a fővállalkozóval (STRABAG-MML Kft.), az építtetővel (Nostra Cement Kft.) és az alvállalkozókkal (Altaform Kft., Coordinátor Zrt. és D-P Konzorcium Kft.).

A díj alapítói: Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége Építéstudományi Egyesület
A díj alapításának éve: 1999
A pályázat lebonyolítója: Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma

A pályázat meghirdetői
Magyar Építőművészek Szövetsége
Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozata
Magyar Építész Kamara
Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség Közlekedéstudományi Egyesület
MTF Közműtechnológiákért Egyesület

Röviden a díjról
Az Alapítók, a Lebonyolító és a Meghirdetők a hazai építési szakma meghatározó részét képezik, az általuk évente odaítélt Építőipari Nívódíj ezért kiemelkedő szakmai elismerésnek tekintendő, amelyet ezáltal valóban „a szakma adományoz a szakmának”.
Az Építőipari Nívódíjat Tanúsítvány és a létesítményen elhelyezett, az alkotók megnevezésével ellátott bronztábla testesíti meg.

A pályázat feltételei
Pályázatot nyújthatott be minimálisan 100 millió Ft nettó végszámla értékű, legalább egy évvel korábban használatbavételi engedélyt kapott létesítménnyel minden olyan vállalkozó, mely magyar cégbíróságon építési fővállalkozói feladatok ellátására bejegyzést nyert.

A bírálat fő szempontjai
a kivitelezés minősége, a funkciónak megfelelő megoldások, a kedvező üzemeltethetőség, a környezetbe illeszkedés, valamint a létesítményt létrehozók közötti – különösen a tervezők és kivitelezők közötti – együttműködés.

Értékelés
A zöldmezős beruházással épült nagyüzem évtizedek óta az egyetlen ilyen nagyberuházás a cementiparban Magyarországon. Építészetileg újszerű épületeivel, roppant látványos külső megjelenésével – a rossz talajviszonyok ellenére – sikeresen megépített, kitűnő minőségben kivitelezett létesítmény. Hatékony energiagazdálkodást valósít meg, korszerű a klinker – és cement készítésére a vasúti és közúti kapcsolat, az egész technológiai lánc. Irodaépülete különlegesen jól sikerült külsővel és belső tereivel, megjelenésével a hazai ipar büszkesége lett.