Ipari épületek - Martfű napraforgó tároló silók - tanulmányterv - M Mérnöki Iroda Kft.

Martfű napraforgó tároló silók - tanulmányterv

Év: 2006
Megrendelő: BUNGE Rt.
Beruházó: BUNGE Rt.
Munka jellege: Napraforgótároló vasbeton silók tanulmány-tervének elkészítése.

A martfűi növényolajgyár néven ismertebb létesítmény, a tároló­kapacitását kívánta 100 000 tonnával növelni. A tanul­mányterv célja annak eldöntése volt, hogy ez megoldható-e vasbeton silókkal gazdaságosan, versenyképesen az acél-köpenyű silókkal szemben. Alapozás: tömörített zúzottkő talajcserén 60-70cm vastag vasbeton alaplemez .

Két verziót dolgoztunk ki, melyek az ürítési technológiában igényelnek eltérő megoldást.

Az 1. verziónál a silócellákat (kör és káró) alulról vasbeton tölcsérek határolják. A vasbeton tölcsérek terheit velük összeépített gyűrű,- és sugárirányú vasbeton falak továbbítják az alaplemezre.

A 2. verziónál a silócellák alatti folyosókban vannak a horizontális szállítóeszközök, ezt a szintet vasbeton síkfödém zárja le, mely egyben a silócellák alsó határolása (feneke).Itt az ürítés a födémen kialakított nyílásokon keresztül történik. A tárolt anyagnak erre a síkfödémre jutó terheit a szállítási sávokat határoló (hosszirányú) és ezekre merőleges irányú vas-beton falak továbbítják az alaplemezre. A hossz­irányra merőleges falak a födém és az alaplemez megfelelő teherbírásához szükségesek.