INGATLANFEJLESZTÉSI „OSCAR-DÍJJAL” ismerték el a királyegyházi cementgyárat 

A Nemzetközi Ingatlanszövetség (FIABCI) ipari létesítmények kategóriában Nemzetközi Ingatlanfejlesztési arany fokozatú nívódíjjal ismerte el a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Királyegyházi Cementgyárát 2017. május 26-án, Andorrában.

 

A párizsi székhelyű Nemzetközi Ingatlanszövetség, a FIABCI, 25. éve, mára 20 ország nemzeti válogatójával rendezi meg Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot, a FIABCI World Prix d'Excellence-t. A pályázat célja a legsikeresebb ingatlanfejlesztések kiválasztása és elismerése világszerte. A nemzetközi zsűriben idén 32 ország 63 szakembere vett részt, képviselve az ingatlanfejlesztési szakma egy-egy speciális ágazatát.

 

2017-ben az ipari létesítmények kategóriájában a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Királyegyházi Cementgyárát a FIABCI 68. Közgyűlése World Prix d'Excellence Gold Winner díjjal ismerte el az Andorrai Hercegségben. Romanenko Alexander, a FIABCI Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Bizottság elnöke az első helyen végzett királyegyházi pályázatot így méltatta: „A zsűrit lenyűgözte a rendkívül egyedi építészeti tervezés. A teljes épületegyüttes kompakt méretű, amely így csak minimális művelhető területet foglal el, szem előtt tartva mezőgazdasági tevékenység fenntarthatóságát. Európa legmodernebb cementgyára nem csak esztétikája, hanem környezetbarát működése miatt is kivételes projekt.”

 

A nyertes pályázat főbb pontjai kiemelték a Királyegyházi Cementgyár hasonló építőanyag-üzemekhez képest kompakt, kis méretét, az alkalmazott modern környezetvédelmi technológiákat, köztük a másodalgos tüzelőanyag használatát, a már alacsony kibocsátási értékek további csökkentését, a vasúti szállítás elsődlegességét. Perl Tamás, a gyárat tervező M Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a díjátadó apropóján elmondta, hogy szabad kezet kaptak az épület tervezésekor, szem előtt tartva a kihívást jelentő statikai megoldásokat, és a esztétikumot. Olyan ipari komplexumot hoztak létre, mely meggyőzi az embereket, hogy ez a modern épület eltér az általuk ismert hasonló gyáraktól, és a legmodernebb technológiával rendelkezik.

 

„Büszke vagyok a Királyegyházi Cementgyár indulása óta épített egészség-és munkavédelmi kultúránkra, valamint környezetvédelmi teljesítményünkre. Az elmúlt 5 évben a fűtőanyagból keletkező szén-dioxid kibocsátásunkat 20%-al csökkentettük. Az ipari ingatlanok kategóriájában elért első hely megerősít bennünket abban, hogy jó úton haladunk a fenntartható fejlődést szem előtt tartó megoldások alkalmazásában.” – mondta a díjátadón Mikita István, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Gyárigazgatója.

 

Zadravecz Zsófia, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Marketing kommunikációs vezetője a díjátadó gálán továbbá elmondta: „A környezetet védő modern technológia mellett legalább olyan fontos a helyi közösségekkel ápolt jó viszony, sikeres együttműködés. Ezt a két szempontot vesszük figyelembe mindennapi munkánk során, és bízunk benne, a fenntarthatóság érdekében jó példaként szolgálhatunk az ipari szereplők számára.”

 

A Királyegyházi Cementgyár tervezése és működése, a fenntarthatósági elvárásoknak való megfelelése, teljesen összhangban áll a nemzetközi LafargeHolcim Csoport „A 2030-as Terv”-ben megfogalmazott víziójával. E szerint a jövő építőipara innovatív szemléletmóddal rendelkezik, a környezetre nézve semleges, és használt alapanyagaival a körkörös gazdaság megvalósítását éri el. Célkitűzései 4 pilléren alapulnak: klímavédelem, a víz és természet védelme, a körkörös gazdaság megvalósítása, az emberekre és a közösségetekre gyakorolt pozitív hatás.

 

A 2017-es FIABCI World Prix d'Excellence különösen sikeres volt Magyarország számára: a Királyegyházi Cementgyár mellett további 4 budapesti ingatlanfejlesztési projektet is díjaztak.